Grupo Planeta

Sección Fundación JM Lara

Promoció de la cultura hispana i, especialment, l’andalusa

La Fundación José Manuel Lara va ser creada el 1992 per desenvolupar activitats culturals de creació, edició i divulgació, concedir premis literaris i d’assaig, contribuir al foment de la lectura, organitzar esdeveniments culturals i fomentar tota mena d’estudis, investigacions i publicacions que tinguin relació amb la realitat social i cultural d’Andalusia.

A través del seu propi portal, fundacionjmlara.es, la Fundació ofereix informació completa sobre les activitats que desenvolupa, els premis convocats i una detallada relació de les novetats editorials.

Activitat editorial

El projecte editorial de la Fundación José Manuel Lara iniciat el 2002 reflecteix un compromís amb la societat, els autors i la cultura amb la voluntat de divulgar el patrimoni cultural d’Andalusia i, especialment, la seva literatura. La col·lecció Vandalia difon la poesia contemporània amb criteris de qualitat i obertura a tots els corrents estètics dels poetes andalusos, sense renunciar a l’obra d’escriptors espanyols d’altres comunitats o d’autors llatinoamericans. La Biblioteca de Clásicos Andaluces realitza una selecció del patrimoni literari d’Andalusia en edicions crítiques de gran rigor filològic. Mentre que Ciudades Andaluzas en la Historia rescata, amb rigor literari i afany divulgatiu, estudis de les poblacions més importants en el seu moment de més significació històrica. Així mateix, la Fundació disposa d’un ampli catàleg de publicacions d’investigació, divulgació i creació literària i artística elaborades per prestigiosos especialistes. A més, les obres guanyadores dels diversos premis literaris que organitza la Fundació passen a formar part del seu catàleg editorial.

Premis

La Fundació organitza diversos premis, com el Premi Manuel Alvar d’Estudis Humanístics i el Premi de Biografies Antonio Domínguez Ortiz, que convoca al costat de la Fundación Cajasol; al costat de l’Institut Municipal del Llibre de Màlaga, el Premi Màlaga de Novel·la, i amb l’Ajuntament de Sevilla, el Premi Iberoamericà de Poesia Germans Machado.

Foment de la lectura i biblioteques

El foment de la lectura és un dels objectius prioritaris de la Fundación José Manuel Lara. A la presència destacada a la Fira del Llibre de Sevilla amb autors i conferències literàries, s’uneix la participació en altres certàmens, com la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (Mèxic) o les de Madrid, Màlaga i la resta de ciutats andaluses.

Trobades amb escriptors, presentacions de novetats literàries i participació en jornades i cursos –com l’Hay Festival o els cursos d’estiu universitaris– també han afavorit l’aproximació entre el món del llibre i els lectors. Sense oblidar les activitats destinades al públic més jove, com és el concurs El meu llibre preferit, que es du a terme als instituts públics d’ensenyament de tot Andalusia, i el programa d’animació a la lectura a centres educatius situats a barris en risc d’exclusió social.

La Fundació ha donat lots amb una trentena de títols a biblioteques de localitats andaluses de menys de 5.000 habitants i ha donat suport a la posada en marxa de la Biblioteca Pública José Manuel Lara de Mairena del Alcor a Sevilla, que acull des de 2009 els fons de la biblioteca de la Fundació, així com tallers d’escriptura i clubs de lectura. Així mateix, realitza un complet programa d’activitats a la Biblioteca Editor José Manuel Lara, d’Alcalá de Guadaíra, i ha participat en la creació del Centro de la Cultura Escuelas Nuevas del Pedroso, també a la província de Sevilla.

Exposicions i esdeveniments culturals

La Fundació realitza i col·labora en l’organització d’exposicions de temàtica especialment andalusa relacionades amb el món de les lletres i de les arts. Entre aquestes han destacat mostres sobre la col·lecció de dibuixos del Museu de Belles Arts de Còrdova i una altra d’exemplars únics de la Biblioteca Colombina de Sevilla. Entre les exposicions fotogràfiques cal ressenyar “La Andalucía de Charles Clifford”, amb imatges procedents de The Hispanic Society of America que recullen el recorregut d’Isabel II per les regions d’Andalusia i Múrcia el 1862; l’exposició i catàleg de producció pròpia “Una geografía. Ocho viajes andaluces”, i la mostra sobre el genial fotògraf Rafael Sanz Lobato, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sevilla.

Els cicles de conferències, jornades i seminaris –en edicions pròpies o en col·laboració– han permès recordar i destacar figures com l’historiador andalús Antonio Domínguez Ortiz i els escriptors Francisco Ayala, Luis Cernuda, Jaime Gil de Biedma o Manuel Vázquez Montalbán, i també esdeveniments com el bicentenari de la Guerra de la Independència a Andalusia o la celebració a Cadis d’una sessió especial de la Reial Acadèmia Espanyola. Així mateix, anualment se celebra la trobada Poesia a Vandalia, que reuneix a Sevilla poetes de tot Espanya. La col·laboració amb altres institucions i entitats públiques i privades, així com amb entitats financeres i mitjans de comunicació, permet a la Fundació ampliar les seves activitats en molts actes de temàtica cultural.