Grupo Planeta

Premi Planeta

Difusió i reconeixement dels autors espanyols

El fundador de l’Editorial Planeta i del Grupo Planeta, José Manuel Lara Hernández, va establir el 1952 un premi de novel·la dotat amb 40.000 pessetes (240,40 euros) per reconèixer el valor dels autors en espanyol, fomentar la seva projecció social i apropar el seu nom i la seva obra a una àmplia ciutadania. La quantia actual del premi (600.000 euros per a l’obra guanyadora i 150.000 per a la finalista) el converteix en el més ben dotat del món per a novel·les inèdites, mentre que les obres guanyadora i finalista se situen repetidament en les llistes de llibres més venuts.

El jurat del Premi Planeta sempre ha estat format per acadèmics, catedràtics, periodistes, crítics i destacades figures de les lletres, fet que demostra la seva exigència. Entre els guanyadors i finalistes hi ha els autors més destacats de la novel·lística espanyola i hispanoamericana, com els premis Nobel de literatura Camilo José Cela i Mario Vargas Llosa, entre molts d'altres.

El Premi Planeta continua sent un esdeveniment que aixeca cada 15 d’octubre grans expectatives literàries, socials i mediàtiques; i que es manté fidel al seu objectiu fundacional de promocionar els autors guardonats i ampliar l’afició de la societat per la lectura.

A www.premioplaneta.es es troba tota la informació relativa al premi, al costat de les bases de la convocatòria.